Arizona's state law, A.R.S. 36-1681, requires a pool enclosure at many residences where a child under six lives: a wall, fence or barrier at least 5 feet high, unless a local code provides otherwise, with no opening a 4-inch sphere can pass and gates that open outward and are self-closing and self-latching. Cities may adopt rules that are equal or stricter.
The state barrier basics
- At least 5 feet high, unless a local code says otherwise.
- No openings other than doors and gates that a 4-inch sphere can pass.
- No footholds or handholds on the outside that a child could climb.
- At least 20 inches from the water's edge, fully enclosing the pool area.
- Gates that open outward from the pool, self-closing and self-latching.

Where does the latch go?
At least 54 inches above the ground, or on the pool side at least 5 inches below the top of the gate with no opening over half an inch within 24 inches of the release, or at any height if secured with a padlock or similar key, electric or combination device.
What if the house is part of the barrier?
State law then requires one of several measures, such as a separate 4-foot barrier between the house and pool, a motorized safety cover, or self-latching doors and secured windows with access to the pool.
And in Peoria?
Peoria enforces pool barriers through its building permits, and local requirements can be stricter than the state's. Ask the city building division for its current pool barrier checklist before you choose a design. See pool barriers in Peoria.
Sources, as of November 2026: Arizona Revised Statutes section 36-1681; Arizona Department of Health Services residential pool safety notice. General information, not legal advice.
Updated November 2026